Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

77 jaar vrijheid – Herdenking 8 april 2022

Rond 16.00 uur waren de buien verdwenen en kwamen de mensen naar het monument aan de Moraineweg. Jannie heette iedereen welkom en Stans was haar tolk. Allereerst werd iedereen heel hartelijk welkom geheten. Speciaal woord van welkom was er voor:
✓ meneer Bijl, burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe
✓ meneer Loohuis, burgemeester van de gemeente Hoogeveen
✓ AFPSAS (Association des Familes des Parachutistes Special Air Service). Deze groep komt speciaal uit Frankrijk
✓ De leden van de Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten
✓ Nabestaanden van de slachtoffers
✓ Ieder die verder aanwezig is

Jannie hield een korte toespraak, waar je hier een korte samenvatting van kunt lezen:
We zijn hier vandaag bij elkaar gekomen om stil te staan bij die vreselijke dag 77 jaar geleden. 10 april, de dag waarop op deze plek, waar we nu staan 14 onschuldige mensen zijn geëxecuteerd.

Kort samengevat: als gevolg van de landing van de parachutisten werden de bewoners van de Wijsterseweg (toen Stuifzand/Fluitenberg) gevangengenomen, omdat zij de Fransen zouden hebben geholpen. Uiteindelijk moesten 15 gevangen mannen lopen naar kamp Westerbork. Onderweg is er eentje gevlucht, maar tijdens zijn vlucht neergeschoten. De overige 14 zijn uiteindelijk in Spier gekomen en daar overgedragen aan de Grüne Polizei waarna ze even buiten het dorp, op deze plek zijn geëxecuteerd.

We willen deze vreselijke gebeurtenis herdenken, omdat het nooit vergeten mag worden.
Ik denk nu aan al die families die, overal ter wereld in oorlogen moeten leven en daar gruwelijkheden moeten doorstaan. Het is op dit moment ook wel heel dichtbij en we zien het dagelijks op tv. Maar ik sta hier in vrijheid en mag het woord voeren. Ik tel, en hopelijk u ook, mijn zegeningen en daar ben ik dankbaar voor.
Dit jaar herdenken we 77 jaar bevrijding. Eens te meer blijkt dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Door te herdenken, houden we de herinneringen actief en levend.

Twee minuten
Twee minuten terug denken
herdenken
meeleven met de slachtoffers
op een plek
waar we geen oorlog willen kennen
Twee minuten terug denken
bedenken
Hoe het voor hen was
Twee minuten stilte
om te laten zien
wat het voor ons betekent
dat wij
vrijheid kennen
Twee minuten stilte
op een plek
waar
vrijheid is


Daarna kreeg burgemeester Loohuis het woord en hij sprak namens beide burgemeesters. De slachtoffers die hier herdacht worden, waren voor een groot deel inwoners van de gemeente Hoogeveen. Ook de burgemeester refereerde aan het heden (oorlog Oekraïne) en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Vervolgens waren er veel bloemleggingen. Aansluitend hierop blies de trompettist de Taptoe waarna we één minuut stilte hielden.

Hierna ging het gezelschap naar het monument van de Franse parachutisten. Hier werd kort stil gestaan wat zich hier 77 jaar geleden heeft afgespeeld. Daarna werden de memoires verteld van een parachutist, die helaas in januari op 103-jarige leeftijd is gestorven. Daarna werd er stil gestaan bij het overlijden van Ghislane Campan. Zij was de contactpersoon in Frankrijk en was de nicht van Claudius Campan. Jaarlijks legde zij bloemen en stuurde zij rond Kerst een kaart naar de kinderen uit Spier om ze te bedanken voor hun inzet bij de herdenkingen. Job heeft namens de kinderen uit Spier een bloemetje voor haar gelegd met een mooie kaart met de volgende tekst:

Chère Madame Ghislaine Campan,
Merci pour tous les mots gentils et les cartes que nous avons reçus de votre part. Un dernier salut des enfants de Spier.
Geachte mevrouw Ghislaine Campan,
Bedankt voor alle lieve woorden en kaarten die we van u hebben ontvangen.
Een laatste groet van de kinderen van Spier.

Hier werd door de trompettist de Last Post geblazen en na één minuut stilte zijn we allemaal naar restaurant De Rooie Ridder gegaan om iets te drinken. Hiermee was het nog niet klaar. Een meneer van de AFPSAS nam toen binnen het woord. Hij was goed bevriend met Maurice le Noury. Hij vertelde dat Spier een bijzondere plek in het hart van Maurice had. Als dank gaf hij Spier drie ingelijste werken met fotocollages en delen uit het boek van Maurice.

Tijdens de eerstvolgende algemene bijeenkomst van dorpsbelangen zullen deze werken aanwezig zijn. Wil je ze eerder goed bekijken, dan moet je iets afspreken met Minze Vries. Hij heeft ze in eerste instantie mee naar huis genomen.
We kunnen met elkaar weer terugzien op een mooie, respectvolle middag waarbij we ons allen weer hebben gerealiseerd dat we onze vrijheid moeten koesteren.

De Franse teksten heeft Stans Kors-Pero super vertaald en uitgesproken. Dank daarvoor.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.