Site menu:

Sterk Midden-Drenthe

Glasvezel voor iedereen

De Stichting Sterk Midden-Drenthe is ontstaan uit een burgerinitiatief en de gemeentelijke werkgroep Glasvezel. De doelstelling van de stichting is om de vraag naar een snelle breedbandverbinding in de gemeente Midden-Drenthe in kaart te brengen en streeft naar een glasvezel achter iedere voordeur in de gemeente. Zoals in het verleden alle woningen aangesloten zijn op het telefoonnet krijgt straks iedereen de beschikking over een glasvezel-breedbandverbinding. Deze doelstelling kan alleen gehaald worden als tenminste 65 procent van de  inwoners mee gaat doen.

Tot op heden zijn alleen de belangrijke woonkernen op de kabel aangesloten omdat het kabelbedrijf hier makkelijk een hoog rendement kon behalen. Hierdoor is indirect een beleid van uitsluiting van de inwoners van de buitengebieden gevoerd. De buitengebieden die nooit aan de beurt gekomen zijn zullen, als het aan het kabelbedrijf ligt, ook nooit aan de beurt komen.

Solidariteit van de inwoners
Het project gaat slagen als we als inwoners solidair met elkaar zijn. Aan iedereen die nu op de kabel is aangesloten wordt gevraagd te overwegen om mee te doen met de glasvezel. De overstap van de kabel naar de glasvezel is gratis en de maandelijkse kosten zijn ongeveer hetzelfde. Deze solidariteit, die dus niets extra kost, gaat bepalen of alle inwoners de beschikking krijgen over een essentiële breedbandverbinding met vele extra mogelijkheden.

Waarom glasvezel?
Het belang van een glasvezelnetwerk gaat veel verder dan tv-kijken, internet en bellen. Deze symetrische breedbandverbinding – met dezelfde download als uploadsnelheid - zorgt voor een toekomstbestendige infrastructuur die behoorlijk gaat bijdragen aan de leefbaarheid van de dorpen en de buitengebieden. Thuis studeren, zorg op afstand, de bedrijfsvoering van boerenbedrijven, thuis werken, zijn zo maar een paar voorbeelden die bij zullen dragen aan een betere leefbaarheid van het buitengebied dat voorzien is van een snelle breedbandverbinding. Landelijk gezien blijkt verder dat woningen die zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk beter in de markt liggen en dus makkelijker te verkopen zijn.

De digitale ontsluiting van de dorpen en buitengebieden heeft grote aandacht van de politiek en om deze reden heeft de Provincie Drenthe en Gemeente Midden-Drenthe  brede steun aan de Stichting Marktverkenning Sterk Midden-Drenthe toegezegd.

Informeren van de bevolking
In de eerste helft van 2015 wordt de bevolking van de gemeente Midden-Drenthe voorgelicht en kan iedereen zich opgeven voor deelname aan de glasvezel. In ieder dorp/buurtschap zal een informatieavond georganiseerd worden. Ook zullen wij aanwezig zijn op bijeenkomsten, evenementen en jaarmarkten om alle vragen uit de bevolking te kunnen beantwoorden. Als uit de vraagbundeling blijkt dat meer dan 65 procent van de inwoners zich opgeeft gaat het project  door.

Uitvoering van het project
Als de doelstelling gehaald is,  wordt de coöperatie “Sterk Midden-Drenthe U.A.”opgericht die verantwoordelijk is voor de aanleg en beheer van het netwerk. De coöperatie Sterk Midden-Drenthe is geen commercieel bedrijf. De gebruikers van het netwerk zijn de leden van de coöperatie, de leden hebben het netwerk in eigendom en hebben zeggenschap.

De aanleg zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2015 van start gaan en gaat ongeveer 18 maanden duren.

Meer informatie?
Kom naar een van onze informatieavonden en laat u informeren onder het genot van een kopje koffie ! De volgende informatie avonden staan gepland:

Datum

Dorp e.o.

Waar

Hoe laat

16 maart

Brunsting/Beilervaart

‘t Trefpunt

20.00 uur

23 maart

Oranje

Windjammer

20.00 uur

1 april

Hijken

Dorpshoeve

Vanaf 19.30 uur

8 april

Hoogersmilde

De Olde Bieb

20.00 uur

13 april

Smilde

Het Kompas

Vanaf 19.30 uur

16 april

Bovensmilde

De Spil

20.00 uur

17 april

Zwiggelte

De Schuur

20.00 uur

23 april

Hooghalen

Haolerhoes

Vanaf 19.30 uur

28 april

Nieuw Balinge

De Heugte

20.00 uur

30 april

Wijster

De Weidehoek

Vanaf 19.30 uur

6 mei

Drijber

‘t Kaampie

20.00 uur

11 mei

Witteveen

De Tille

20.00 uur

12 mei

De Broekstreek

‘t Broekhoes

20.00 uur

18 mei

Orvelte

De Schenkerij

20.00 uur

21 mei

Westerbork

De Westerburcht

20.00 uur

26 mei

Brunstinge/ Eursinge

Buurthuis Eursinge

20.00 uur

28 mei

Elp

Buurthuis

Vanaf 19.30 uur

1 juni

Lieving/Holthe

Holthe 3a

Vanaf 19.30 uur

4 juni

Smalbroek/Terhorst

Thee Schenkery

20.00 uur

8 juni

Spier

Schortingshuis

20.00 uur

11 juni

Beilen

De Raat

Vanaf 19.30 uur

15 juni

Klatering/Alting

Mummelhuus

20.00 uur

Bezoek ons aan de Brinkstraat 3 te Beilen (vanaf medio maart)

Website:        www.sterkmiddendrenthe.nl
Facebook:     www.facebook.com/sterkmiddendrenthe
Email:            info@sterkmiddendrenthe.nl
Telefoon:       06 - 336 300 31