Site menu:

Boswandelingen

Er zijn weinig streken in Nederland waar u zo onbekommerd kunt wandelen als in het Dwingelderveld. En u vindt hier alle sterke kanten van Drenthe: uitgestrektheid, beslotenheid, een rijke natuur en herinneringen aan eeuwenoude landbouwculturen dankzij een kleinschalig landschap. Een gebied waarin je vroeger kon verdwalen en dat nu een paradijs is voor wandelaars.
Iedere wandeling levert een rijke variatie aan landschappen en indrukken op. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. In het nationaal park liggen talloze gemarkeerde routes, in lengte variërend van 2,5 tot 7 kilometer. 
 
Wandelroutes:  
   
Witteveenwandeling (geel, 6 km). Start: P-plaats, Smalbroek, Spier. Wandeling om het Witteveen en langs het Lheebroekerzand met zijn jeneverbesstruwelen.
 
Boswandeling Spier (wit, 5 km). Start: Oriëntatiecentrum, Oude Postweg 12, Spier. Wandeling door een bos dat in 1925 is aangeplant, in de richting van het Witteveen.
 
Kibbelhoekwandeling (rood, 5,5 km). Start: Oriëntatiecentrum, Oude Postweg 12, Spier. Wandeling via fraaie vennen naar het Holtveen, waar Staatsbosbeheer maatregelen heeft genomen om de ontwikkeling van hoogveen weer een kans te geven.
 
Mindervalidenpad (blauw, 2,5 km). Start: Oriëntatiecentrum, Oude Postweg 12, Spier. . Route over verhard pad, geschikt voor rolstoelen. De route is voorzien van informatiebordjes en leidt langs het Blanke Veen.

Koelevaartsveen (blauw, 5,5 km). Start: 1e en 2e P-plaats vanaf informatiecentrum Staatsbosbeheer (Achter 't Zaand 1, Lhee) richting Spier. Wandeling langs vennetjes en het Koelevaartsveen, een voormalig veengebied. Ook hier heeft Staatsbosbeheer de bovenlaag verwijderd om zo de ontwikkeling van hoogveen te stimuleren.
 
Schurenbergwandeling (oranje, 5,5 km). Start: P-plaats aan weg Spier-Dwingeloo. Wandeling langs het mooiste vennetje in het Dwingelerveld en langs het Zandveen. In het voorjaar kunt u hier de ratelende roep van de dodaars horen.

Telescoopwandeling (wit, 4 km). Start: P-plaats Oude Hoogeveensedijk, Lhee. Route langs de radiotelescoop (waar u een prachtig uitzicht heeft over de weide omgeving) en langs het Smitsveen.
 
Lheederzandwandeling (geel, 5 km). Start: Informatiecentrum Staatsbosbeheer, Achter 't Zaand 1, Lhee.  Wandeling door het Lheederzand, een voormalig stuifzand dat vanaf 1907 is beplant.
 
Natuurpad Lheederzand (rood, 2,5 km). Start: Informatiecentrum Staatsbosbeheer, Achter 't Zaand 1, Lhee. Deze wandelroute is voorzien van informatiebordjes.

www.nationaalpark-dwingelderveld.nl

Wandelkaart Nationaal Park Dwingelderveld

Op deze wandelkaart van het Nationaal Park Dwingelderveld is een groot aantal leuke wandelroutes voor u uitgestippeld. Natuurlijk kunt u ook zelf een route uitzetten. Het gebied wordt getoond op een schaal van 1:20.000.

Prijs: leden Natuurmonumenten € 3,95, niet leden € 4,50
 
Te koop in het Bezoekerscentrum, bij diverse winkels in de regio of te bestellen via de Online winkel van Natuurmonumenten (levertijd ca. 14 dagen).