Site menu:

Knapzakroute Spier.


Dit jaar is het precies 30 jaar geleden (exacte datum 29-11-1986) dat de knapzakroute Spier officieel werd gepresenteerd. Uiteindelijk zijn er 63 routes gemaakt rondom de Drentse dorpen. Spier heeft nummer K22 gekregen.

Wat is een knapzakroute? Je wandelt langs kronkelende beekjes, over smalle bospaadjes en over heidevelden. Onderweg maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpen. Gemiddeld zijn de Knapzakroutes zo’n vijftien kilometer lang. Het zijn rondjes, je komt terug bij het startpunt. Meestal zijn ze te splitsen in kortere lussen. Om een route te kunnen lopen heb je een routeboekje nodig met alle mogelijke achtergrondinformatie. De boekjes kosten 3,95 euro per stuk.  Samenvatting route Spier: “Als u het kleine Spier verlaten heeft, loopt u met een wijde boog over de es van Spier en via de ontgonnen heidevelden tussen Spier en Wijster naar het Ter Horsterzand. Dit fraaie natuurgebied staat bekend om zijn ‘levende stuifzand’ en zijn prachtige jeneverbessen. U steekt het viaduct over de A28 over. De rest van de route loopt vrijwel geheel door het Nationaal Park Dwingelderveld. Onderweg kunt u genieten van stille bospaadjes, kleine heideveldjes, kletsnatte ‘verdronken’ bossen, prachtige veenplassen en de enorme uitgestrektheid van het Dwingelderveld met zijn verre horizonten. Onderweg op deze Knapzakroute ervaart u niet alleen de kracht van de natuur, maar ook hoezeer de mens steeds bezig blijft om de natuur naar zijn hand te zetten. Hoe hij van de heide landbouwgrond maakte of er bossen op aanlegde. Om vervolgens zijn bossen weer te kappen en de natuur vrij spel te geven.”
Voor meer informatie kijk op: http://knapzakroutes.nl/bokd/overzicht-knapzakroutes/k22-spier/

Het was de bedoeling, dat de routes verbindingspunten kregen, zodat je van de één na de ander kon wandelen. De presentatie 30 jaar geleden stond in het teken van deze verbinding. In het bos ter hoogte van de huidige boslounge kwamen de burgemeesters van Dwingeloo (dhr. Van der Laan) en Beilen (dhr. Nauta) bij elkaar en overhandigden zij elkaar hun route.

Daarna werden er in café Schortinghuis, onder het genot van een drankje, de mensen bedankt, die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van dit project: Alex Meiborg, Peter Zoet, Herman Reuvers en Tinus Winters. 

In 2007 is de route geactualiseerd en in een nieuw jasje gestoken. Er waren zoveel veranderingen ontstaan in de loop der jaren, dat de bestaande route niet meer voldeed. Deze presentatie is tijdens een rommelmarkt geweest. Een aantal medewerkers kreeg toen een royaal gevulde knapzak en daarmee was de vernieuwde route een feit.  

Wil je nu de route lopen, dan kan dat natuurlijk. Routeboekjes zijn te koop bij TIP en de plaatselijke horeca. Ook kun je de boekjes kopen bij Marinus en Jannie, Brinkkampen 7. Een boekje kost € 3,95. Voor je gaat wandelen, moet je altijd de website www.knapzakroutes.nl raadplegen om de nieuwste ontwikkelingen qua routeveranderingen te lezen.  De route Spier is nl. als gevolg van de aanleg van het ecoduct ook iets veranderd.